Amit tudnia érdemes a pajzsmirigy hormonjairól

1029
HOZZÁSZÓLÁS:

A pajzsmirigy kicsi, pillangó alakú képződmény a gége alatt. A légcső körül helyezkedik el. Mily meglepő, alakja pajzsra emlékeztet.pajzsmirigy_vizsgalat_n
Lényegében egy “hormonmirigy“, pontosan definiálva belső elválasztású mirigy. Az itt előállított hormonok nélkül nem sok mindenre lenne energiánk.

Cikk hirdetés 8.

Amennyiben pajzsmirigyünk túl kevés hormont termel, levertség és rosszkedv gyötör bennünket, egészen a depressziós hangulatig. A pajzsmirigy hormonjainak hiánya a menstruációs ciklusban is zavarokat idézhet elő.

A pajzsmirigy által termelt hormonok

A pajzsmirigyben képzett tironin (T3) és tiroxin (T4) hormon (elválasztásukat az agyalapi mirigy és a hipotalamusz serkenti vagy gátolja) a növekedést és a fejlődést szabályozza, de hatással van a mentális, testi és emésztési folyamatokra is.

Hőmérséklet-szabályozóként működik, és elősegíti a sejtekben az oxigén hasznosítását.

Ezzel felügyelik a sejtek biokémiai tevékenységét, így a táplálékból nyert energia kiaknázását is. Ezenkívül felelnek az újszülöttek agyának a fejlődéséért, csontjaik növekedéséért.

A T3- és a T4-hiány következménye a lelassult anyagcsere, és nyugalmi állapotban szokatlanul alacsony energiafelhasználás lehet, aminek az eredményeképpen könnyebben fel is szedünk néhány kilót.

Ha gyanítjuk, hogy pajzsmirigyünk nem működik megfelelően felkelés előtt mérjük meg a testhőmérsékletet. A szájban mérve 36,4 és 36,8 °C közötti értékek tekinthetők normálisnak Ha a testhőmérséklet jelentősen ez alatt van, az a pajzsmirigy hormonok alultermelésére utal!

A kalcitonin a harmadik hormon, amelyet a pajzsmirigy állít elő. Ez a hírvivő anyag szabályozóan hat a kalciumháztartásra, és elősegíti a kalcium beépülését a csontokba, ami fontos feltétele a csontváz szilárdságának.

A kalcitonin termelést közvetlenül a vér kalciumszintje irányítja. Vagyis a T3 és T4 pajzsmirigyhormonok szabályozókörével ellentétben a kalcitonin szabályozása független az agy “kapcsolóközpontjaitól”.

1029
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

3372
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]