Ismerje meg a pajzsmirigyet közelebbről

1039
HOZZÁSZÓLÁS:

pajzsmirigyA pajzsmirigy a belső elválasztású (endokrin) mirigyek egyike, amely nem célszervre, hanem a szervezet összes sejtjére hat. Felveszi a vérben keringő jódionokat, amelyekből előállítja hormonját, a tiroxint. Ennek hatására növekszik a szervezet oxigénfelhasználása, gyorsul az anyagcsere, kiegyensúlyozottá válik a testi és szellemi fejlődés.
A pajzsmirigy (glandula tiroidea) a nyak elülső részének két oldalán, az ádámcsutka alatt helyezkedik el, két lebenye alsó része összekapcsolódik, így leginkább egy csokornyakkendőhöz hasonló. Kisméretű mirigy, átmérője mintegy 5 cm. Normál állapotában nem látható, s alig tapintható. Hormonját, a tiroxint a véráramba bocsátja, s így minden szerv minden sejtjéhez eljut.

Cikk hirdetés 8.

A pajzsmirigy két lebenyén található az egyenként borsónyi két-két mellékpajzsmirigy, melyek a csontfejlődést és a kalcium és foszfor anyagcserét szabályozzák.

Összehangolt működés

A szervezet bonyolult láncolatban szabályozza a pajzsmirigyhormon szintjét a vérben: a hipotalamusz serkentő hormonjávai “üzen” az agyalapi mirigynek, amely erre tireoidea stimuláló hormont (TSH) állít elő, s ezzel a pajzsmirigyet a hormontermelés fokozására serkenti. Amikor a vérben a pajzsmirigyhormon elér egy bizonyos szintet, visszacsatolás (feed-back) révén ezen a láncon visszafelé indul meg az üzenet, és csökken a hormontermelés. Valamely láncszem meghibásodása felboríthatja a kényes egyensúlyi helyzetet.

Hormonok

Előállításukhoz a pajzsmirigynek jódra van szüksége, mely a táplálékokban és vízben előforduló elem. A jódból tiroxint (T4 ) állít elő, majd ez a májban és más szövetekben T3-má (trijód-tironinná) alakul át a szervezet pillanatnyi igénye szerint. A hormonok egy része fehérjékhez kapcsolódik, ezek gyorsan mozgósítható tartalékként a vérben keringenek; a többi hormon pedig az anyagcsere aktív résztvevője, serkentője. Laboratóriumi vérvizsgálattal mémi lehet a pajzsmirigy, az agyalapi mirigy és a hipotalamusz hormonjának a szintjét is. így többnyire meghatározható, hogy hol, melyik láncszem sérülhetett meg a folyamatban. De mérhető a tiroxinkötő fehérje is, vagy ultrahanggal megvizsgálható maga a pajzsmirigy állománya.

A pajzsmirigy és a szex

Az agy nagyon érzékenyen reagál a pajzsmirigy hormonjaira. Már a legkisebb hormonszint eltérés is komoly szorongást vagy depressziót válthat ki, miáltal felborul az érzelmi egyensúly. Mindez csökkent szexuális érdeklődéshez vezet. Ehhez társul a beteg fáradtsága, kimerültsége, ingerültsége vagy egykedvűsége, melyek közismerten csökkentik a szexuális vágyat.

A jód szerepe a pajzsmirigy működésében

Egyetlen ismert feladata a szervezetben, hogy alapanyagot szolgáltat a pajzsmirigy hormonja, a tiroxin tenneléséhez. Elenyésző mennyiségben van rá szükség, de az döntő fontosságú.
Terhes nőknek (is) javasolt a jódozott konyhasó használata, hogy gyermekük ne jódhiánnyal szülessen. A szervezetben általában összesen 40 mg mennyiség található belőle, s ennek 75%-a a pajzsmirigyben raktározódik.
Felnőttek ajánlott napi jódbevitele 150 mg. Elsősorban jódozott konyhasóból, tengeri halakból, rákokból, kagylóból és multivitamin-, ásványi anyag készítményekből juthatunk hozzá.
A tengerparti növények fogyasztása is hozzájárulhat a jódbevitelhez. Az. ivóvíz jódtartalma a talajtól függ. Sok nyers káposztaféle fogyasztása megakadályozza a jód hasznosulását.

A jód hatása a szervezetre

Fokozza az oxigén felhasználását a sejtekben, ezáltal gyorsítja az anyagcserét, azt a bonyolult biokémiai folyamatrendszert, amelynek során a táplálékból energiát nyerünk; befolyásolja a zsír- és a szénhidrát- anyagcserét, szükséges a szervezet növekedési és érési folyamataihoz is.

Az. újszülötteket a születésüket követő három napon belül vérvizsgálattal ellenőrzik, hogy a különböző hormonszintek egészséges fejlődést biztosítanak-e számukra. Ezzel elejét veszik a hormonhiányok miatt esetleg kialakuló betegségeknek, ez esetben a kretenizmusnak.

A pajzsmirigybetegségek a cukorbetegséget követő második leggyakoribb endokrin betegségek A pajzsmirigy túlműködése vagy elégtelen működése, gyulladása, daganata változatos tünetekben nyilvánul meg, ezek egy részét a beteg maga is észlelheti, s ilyen esetekben a családorvost mielőbb fel kell keresni. Érvényes az a tapasztalat, hogy az időben kezdett kezelések jobb gyógyulási esélyt biztosítanak.

1039
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

3371
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]